Επιλογή Σελίδας

Το σχολείο μας και φέτος συμμετείχε στη δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης». Το ιστορικό πείραμα το πραγματοποίησε ο Ερατοσθένης τον 3ο αιώνα π.Χ. και οι υπολογισμοί του προσέγγισαν την πραγματική τιμή που έχουμε σήμερα.

Οι μαθητές και μαθήτριες του Γ1 ενημερώθηκαν για το ιστορικό πείραμα στην τάξη και στη συνέχεια βρήκαν και κατέγραψαν τις γεωγραφικές συντεταγμένες του σχολείου μας καθώς επίσης και την απόσταση από τον ισημερινό, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή google maps. 

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο προαύλιο του σχολείου μας στις 12:33μ.μ και με σύμμαχο τον καλό καιρό χρησιμοποιήσαμε απλά εργαλεία, όργανα, γνώσεις τριγωνομετρίας και καταφέραμε να μετρήσουμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της Γης και κατ’ επέκταση την ακτίνας της. Από το αποτέλεσμα της μέτρησης προέκυψε σφάλμα 0,9%.

Η απλότητα και η ομορφιά του πειράματος πυροδοτεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη και ταυτόχρονα έχει διδακτική αξία καθώς αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο για την εισαγωγή στην επιστημονική σκέψη.